
Erişçi Akademi
Sağ Posterior Kanal BPPV için EPLEY Kanalit Repozisyon Prosedürü (CRP)
Sağ Posterior Kanal BPPV için Epley Manevrası:


Yararlı İpuçları:
Bu manevrayı yaparken Frenzel gözlüğü veya VNG kullanmak yararlı olur. Hastanın fikse olması engellenerek nistagmus cevabının baskılanması önlenir. Ayrıca klinisyenin çok hafif torsiyonel nistagmusu bile görmesini sağlar.
Manevraya başlamadan önce, hastanın boyun, bel veya omurga ile ilgili hali hazırda veya geçmişte problemi olup olmadığı sorulmalıdır.
Manevra sırasında olası nörolojik semptomlar ortaya çıkarsa HEMEN işlem durdurulur ve hasta nörolojik değerlendirmeye sevk edilir. Bu semptomlar şunlar olabilir: bulanık görme, kol veya bacaklarda uyuşma ya da zayıflık, konfüzyon.
Manevra tamamlandığında, otokoniaların kupulaya hızla düşmesi nedeniyle hasta postüral kontrolünü kaybedebilir. Klinisyenin hastaya postüral destek verebileceği konumda olması çok önemlidir.
Manevranın tamamlanmasından sonra nistagmustaki değişimleri izlemek önemlidir. Nistagmusun yönünün değişmesi otokoniaların kanala geri düştüğünü, yukarı çakan nistagmus ise otokoniaların kupulaya geri düştüğünü gösterir.
Yöntem:
Hasta muayene yatağına uzunlamasına oturtulur.
Hastaya Frenzel/VNG gözlüğü takılır.
Hastanın başı 45º tedavi edilecek yöne doğru çevrilir (etkilenen taraf).
45 derecelik baş pozisyonu korunarak, kesintisiz bir hareketle hasta oturur konumdan, 20º açıyla başı muayene yatağından aşağıda ve dışında yatar konuma getirilir. TESTİN BU BÖLÜMÜNDE HASTAYA SERVİKAL DESTEK SAĞLAMAK ZORUNLUDUR.
Hasta bu pozisyonda 30-60 saniye tutulur.
Hastanın 20 derecelik baş açısı korunarak, hastanın başı 90º etkilenmeyen tarafa doğru döndürülür. Böylece hastanın başı etkilenmeyen tarafla doğru yaklaşık 45 derecelik açı yapmış konuma gelir.
Hasta bu pozisyonda 30-60 saniye tutulur.
Hastanın 45 derecelik baş pozisyonu korunarak, etkilenmeyen tarafındaki omuzunun üstüne yan yatar pozisyona getirilir. Hastanın burnu zemine dönük konuma gelmelidir.
Hasta bu pozisyonda 30-60 saniye tutulur.
Hastaya çenesini boynuna doğru bastırması ve 45º baş pozisyonunu koruması söylenir.
Hastanın 45 derecelik baş pozisyonu korunarak ve çenesini boynuna doğru bastırdığından emin olarak hasta tekrar muayene yatağında uzunlamasına oturtulur.
Referanslar:
Epley J. The canalith repositioning procedure: for treatment of benign paroxysmal positional vertigo. Otolaryngol Head Neck Surg 1992;107:399-404
·onrubia V, Baloh RW, Harris MR, et al. Paroxysmal positional vertigo syndrome. Am J Otol. 1999;20:465-470
Sherman D, Massoud EA. Treatment outcomes of benign paroxysmal positional vertigo. J Otolaryngol 2001;30:295-299.